Zelena salata u novoj sezoni

Još jedna asocijacija na proleće jeste sveža zelena salata. Izbor sorti je ogroman, a paleta boja seže sve do rubincrvene. Kod salate "Crispa" možete da berete samo pojedinačne listove umesto da odsecate čitave glavice.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Izbor je ogroman. Kod kulturnih formi salate razlikujemo pet varijeteta: lisnata salata, salata za rezanje, glavičasta, rimska i šparglasta salata. Glavičasta salata deli se na maslenke (puterke) s nežnom nervaturom na lišću i kristalke s jačom nervaturom. Ali to nije sve – paletu zdravog lisnatog povrća upotpunjuju cikorija i radič, koji zajedno pripadaju istoj familiji. Svako je na muci kada se nađe pred izborom, a sada se u ponudi nalaze mnoge kesice s mešovitim semenom.

Nestrpljivi baštovani brzo će se latiti rasada zelene salate; a ukoliko želite da uživate u svoj raskoši ovih povrtarskih kultura, u svakom slučaju isplati vam se uzgajanje iz semena! Puterka je naziv za naročito nežne, aromatične sorte zelene salate kao što su „Maikönig” ili „Viktoria”. Tradicionalne rane sorte još i danas mogu da se nabave, čak postoje i organski proizvedene sorte. Za organsku proizvodnju aktuelne su rane sorte kao što su „Cindy”, „Briweri” ili „Larissa”.

Kod uzgajanja u proleće vlasnici izdignutih i toplih leja uživaju u lepom mirisu, ali mlada zelena salata i ispod folije i tkanine može da pomeri setvu za dve nedelje, na sredinu ili kraj marta. Pretpostavka u svakom slučaju jeste da je zemljište dovoljno suvo i da nije lepljivo. Na proleće je i najsunčanija leja pravi izbor, jer letnje kulture bolje uspevaju na hladnijim mestima.

Ako temperatura poraste na više od 18°C, seme ce samo sporadično proklijati. I kod izbora sorti traži se prava strategija, jer mnoge sorte zelene salate sklone su formiranju cveta tokom letnjih dana, pri čemu su listovi žilavi i gorki. Otporne romana salate („letnje endivije“), batavija i ledena salata ne poznaju stres izazvan visokom temperaturom. To isto važi i za salate „Till” ili pak sortu „Cerbiatta” koja ima jaku aromu i reckave listove.

1 2 next

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

LISA video
Badi Valastro: Uživao sam u srpskom roštilju

Badi Valastro, zvezda TLC kanala i jedno od najprepoznatljivijih TV lica širom sveta, boravio je u ...
Glamurozna proslava jubilarnog 500.broja magazina Story

Povodom jubilarnog 500. izdanja magazina Story, organizovana je glamurozna proslava u klubu...
STORY VIP NATKUVAVANJE: Ko najviše jede, a ko je najbolji kuvar?

U TC Ušće održano je STORY VIP NATKUVAVANJE, a svoje varjače su ukrstile poznate ličnosti sa...
Kontroverze u vezi s vakcinacijom: Šta je istina?

Kako to što roditelji sve češće odbijaju da vakcinišu svoju decu utiče na kolektivni imunitet?...
Vratite telo u ravnotežu

Jumeiho terapija je prirodan način lečenja pomoću 100 zahvata rukama, čime se težište tela...