Plato u šarenom baštenskom moru

Veseo i živahan predlog pejzažnog uređenja pleni bogatstvom boja, a usred njega nalazi se plato za odmaranje...

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ovaj predlog namenjen je ljubiteljima cvetnica i veselih boja.

Zanimljiv je, pre svega, oblik platoa i stepenica. Sve je kružnog i polukružnog oblika i od cigala, tako da pored toga što izgleda interesantno, posebno stepenice, deluje i toplo. A ono što se prvo uocava jeste veštacko jezerce, takođe polukružno, postavljeno uz plato kao najlepši i najzanimljiviji detalj u ovoj bašti.

Direktno s popločanog platoa na dva mesta silazi se na travnjak. Kao i u prethodnom rešenju, ovde imamo tri leje s gusto posađenim cvecem, ali je ono veselih boja, uglavnom žuto, narandžasto i crveno. Na dominantnom kružnom platou ispred vrata smeštena je garnitura za sedenje. Još jedan detalj se retko sreće, pa samim tim i tako zanimljivo izgleda: iz polukružne saksije i iz dve leje pruža se žica do dna terase, uz koju se penju žuti i narandžasti dragoljub (Tropaeolum), koji cvetaju preko celog leta i rane jeseni.

Od sredine proleća, u aprilu, pojavljuju se žuti cvetovi barske kalte, koji rastu uz samu ivicu jezerceta. U maju im se pridružuju purpurni cvetovi primula koji, gusto posađeni, obrazuju cvetni tepih. Kao kontrast, tu su i beli cvetovi ukrasnog šiba suručice.

Od početka leta cvetaju mali crveni lokvanji u vodi, a okolo bela i roze hajdučka trava. Od žutih, narandžastih i crvenih cvetova, preko leta cvetaju helenijum i sitnocvetni hemerokalis. Impozantan je baštenski hibiskus tamnoružicastih cvetova. Od avgusta pa sve do oktobra cvetaju japanske anemone i bakljasti ljiljan. U ovoj bašti je uvek živo!

Skicu bašte i legendu sa spiskom biljaka pogledajte u galeriji slika.

Dragana Tucović-Baranac,
pejzažni arhitekta JKP "Zelenilo-Beograd" 

Pogledajte galeriju slika

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

LISA video
Glamurozna proslava jubilarnog 500.broja magazina Story

Povodom jubilarnog 500. izdanja magazina Story, organizovana je glamurozna proslava u klubu...
STORY VIP NATKUVAVANJE: Ko najviše jede, a ko je najbolji kuvar?

U TC Ušće održano je STORY VIP NATKUVAVANJE, a svoje varjače su ukrstile poznate ličnosti sa...
Kontroverze u vezi s vakcinacijom: Šta je istina?

Kako to što roditelji sve češće odbijaju da vakcinišu svoju decu utiče na kolektivni imunitet?...
Vratite telo u ravnotežu

Jumeiho terapija je prirodan način lečenja pomoću 100 zahvata rukama, čime se težište tela...
Posna slavska trpeza: Recepti kojima ćete zadiviti goste

I bez jaja, mesa i masnoće, jela mogu biti ukusna i lepo aranžirana. Kako veliki broj Srba slavi...