Ruže puzavice ukrasiće svaki zid

Ponekad je komšijsko dvorište toliko zapušteno da ste prinuđeni da se zaklonite visokom pregradom. Međutim, i nju onda treba ulepšati.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Poštovana redakcijo i gospođo Baranac,

Imam samo reči hvale za vaš rad i vaše savete čitaocima. Obraćam vam se za pomoć za uređenje dvorišta. Dvorište je podeljeno na dva dela. Jedan je betonski, gde imam puno saksijskog cveća i nije problem uređenje tog dela, već travnatog. Taj deo je opasan zidom visine 2 m, jer su oko nas uglavnom neuređena komšijska dvorišta. Preko celog dana leti je sunčano, pa i nije za svaku vrstu cveća. Posebno me zanima deo uz zidove, kod kojih bih zasadila zimzeleno i listopadno drveće i šiblje. Jedna strana je stalno u hladu, a ostale dve su osunčane.

Predložite mi u kom delu je najpovoljnije da posadim neko zimzeleno stablo koje nije visoko, zatim ukrasno šiblje, perene žbunastog rasta, a da sve bude lepo i nenatrpano, i da u svako doba godine ponešto ukrašava dvorište.

Puno pozdrava
Jasmina Marsenić, Kragujevac

Gospođo Jasmina,

Hvala Vam na pohvalama za rad, a ja Vama moram odmah da kažem da skoro nisam dobila jednostavnije, a lepše pismo. Sa druge strane, smatram da je odnos kuće, popločanog dela i travnate površine u veoma dobroj proporciji. Kažete da Vam je zelena površina opasana zidom visokim dva metra, koji je sa dve strane osunč an, a sa treće nije. Tamo gde je osunč an, predložila sam Vam ruže puzavice, jer ništa kao one ne deluje tako dekorativno, ali i otmeno, posađeno uz zid.

Sa one strane koja je u hladovini, predložila sam Vam sadnju tri pačempresa u sredini, a pored njega, duž zida, prvo, zimzeleno šiblje (lovor-višnja i vatreni trn), a ispred njih listopadno šiblje (forzicija, viburnum i berberis). Ispred njih su raznobojne perene.

Ova površina će cele godine biti interesantna, jer će u rano proleće cvetati forzicija, a u kasno proleće beli viburnum, dok će crvenolisni berberis cele godine davati lep kolorit.

Što se tiče perena, ispred, kao i u malom alpinetumu, na ukrštanju staza, pobrinite se sami, dobro komponujući sa ranim i kasnijim lukovičastim cvećem, a i sa ponekom sezonskom vrstom koja je intenzivnih boja.

Pored ruža puzavica, predložila sam Vam i parkovske ruže, koje se sade same i u pravilnom rasporedu.

Kao što vidite, iako to od mene niste tražili, ostavila sam Vam prostor za sedenje, u lepom paviljonu, ispod velikog suncobrana, nadstrešnice od trske... Opredelite se sami.

Ostavila sam Vam i dosta površine pod travnjakom, ali sa molbom da se potrudite da zaista bude i dobro formiran, a kasnije dobro održavan. Priznajem da to nije lako, ali sve što je lepo traži više truda. Na travnatim površinama Vam je sa jedne strane srebrna smrča, a sa druge, crvenolisna šljiva.

Želim Vam da što pre uživate u svojoj bašti

Na pitanja odgovara: Dragana Tucović–Baranac dipl. pejz. arh.

LEGENDA:

Četinarsko drveće:

1. Picea pungens "glauca" (srebrna smrča), 2. Chamaecyparis lawsoniana, 3. Juniperus squarocket (pačampres).

Listopadno drveće:

4. Prunus pissardii "atropurpurea" (crvena šljiva).

Četinarsko šiblje:

5. Juniperis horizontalis.

Zimzeleno šiblje:

6. Prunus laurocerasus (lovor-višnja), 7. Pyracantha coccinea (vatreni trn).

Listopadno šiblje:

8. Forsythia europaea, 9. Viburnum opulus, 10. Berberis thunbergii atropurpurea.

Ruže:

11. Ruže puzavice, 12. Ruže floribunda.

Skraćenice:

P Perene

Prijavite se ne feed komentara Komentara (2 poslato):

sta te briga brate kao po bonton 20/03/2012 18:40:47
ruze su grozne !!!!!!!!!!!!!!!!! ali je dobro to sto se mozes spasiti od smaraca kao na primer moj komsija lazaaaaaaaaaaaaaaa debil nad debilima......... samo da znate...
Palac gore Palac dole
0
dovidjorno,dovidjenja 20/03/2012 18:43:42
slika je bas kul. zato sto ja radim sa mojim deckom nesto sto niko nesme da vidi
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 2 | prikazano: 1 - 2

Pošaljite komentar comment

LISA video
Na snimanju s momcima iz Državnog posla

Ekipa Lise je bila na snimanju serije Državni posao koja se emituje već treću sezonu svakog...
Mina Lazarević: Moj životni tempo može da razume samo onaj ko je non-stop pored mene

Glumica Mina Lazarević govori o tome kako se bori sa mnoštvom obaveza koje joj život nameće, ali...
Seksi ples na šipci kao prevencija raka dojke

Voditeljka Una Senić trenutno radi na projektu koji na nesvakidašnji način pomaže ženama u...