Idealna nega za dalije

Čim prođe vreme prolećnih mrazeva, možete posaditi meksičke lepotice dalije.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Dalija je višegodisnja biljka koja potiče iz Meksika. Uzgaja se uglavnom zbog cvetova različitog oblika i boja. Voli humusom bogat supstrat, dobro dreniran, koji ne zadržava višak vlage. Nabolje joj odgovara mesto u vrtu koje je celog dana izloženo suncu.

U vreme letnjih vrućina treba je redovno zalivati. Na zemlju oko biljaka dobro je staviti debeo sloj malca radi sprečavanja isparavanja vode. Gomolj i dalija sade se napolju tek kada potpuno prođe opasnost od prolećnih mrazeva.  Zemlju za sadnju najbolje je prekopati u jesen, a u proleće ih zasaditi.

Ako želite lepe i bogate cvetove, potrebno ih je prihranjivati hranivom s povećanom količinom azota, a u leto pre cvetanja prihranite ih hranivom s povećanom količinom kalijuma. Dalije su prikladne za sadnju na većim površinama. Ako želite posebno da ih istaknete, sadite ih pojedinačno ili u redove.

Dalija ima mesnate korenaste gomolje, koji se vade u jesen. Ostavljaju se na zaštićeno mesto da se prirodno osuše, a zatim stavljaju u kutije s tresetom na prozračno mesto gde nema izmrzavanja. U toku vegetacije osetljive su na napad lisnih vaši, crvenog pauka i gusenica. Mlade biljke takođe vole i puževi pa ih zaštitite što bolje možete.

Suzana Kljajić 
dipl. inž.poljoprivrede za 
zaštitu bilja i fitopatolog

 

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

LISA video
Ružičnjak ispod Avale

Vodimo vas u mirisnu šetnju kroz ružičnjak Petrović roses u Vrčinu . Na površini od 85 ari...
Najlepše bašte Srbije 2014: Bašta s kaskadama porodice Katić iz Mladenovca

Denivelacije u terenu su rešene podzidima i stepenicama od belog mermera iz kamenoloma Venčac,...
Badi Valastro: Uživao sam u srpskom roštilju

Badi Valastro, zvezda TLC kanala i jedno od najprepoznatljivijih TV lica širom sveta, boravio je u ...
Glamurozna proslava jubilarnog 500.broja magazina Story

Povodom jubilarnog 500. izdanja magazina Story, organizovana je glamurozna proslava u klubu...
STORY VIP NATKUVAVANJE: Ko najviše jede, a ko je najbolji kuvar?

U TC Ušće održano je STORY VIP NATKUVAVANJE, a svoje varjače su ukrstile poznate ličnosti sa...