Lavanda za lepši san

Ako se odlučite za uzgajanje lavande, ona vam neće oduzeti puno vremena, a njene dekorativne ljubičaste cvetiće možete koristiti u medicinske svrhe. Umirujući miris lavande pomoćiće vam da zaspite, jer otklanja nervozu i uznemirenost.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Karakteristike

Poreklo: Sredozemlje.
Rast: zimzeleni žbun.
Visina: 30-60 cm.
List: nalik četini, srebrnaste boje.
Cvet: mirisno plavo ili ljubičasto cvetno klasje.
Cvetanje: od jula do septembra.
Osobenosti: traži dobro oticanje vode.

Stanište i nega

Ova višegodišnja biljka, koja voli sunce, uspeva i u suvom supstratu, ne tako bogatom hranljivim materijama. Ako se previše prihranjuje, postoji rizik da tokom zime izmrzne. Da bi se ovo sprečilo, najbolje je da se, naročito u predelima sa oštrijom klimom, biljka zaštiti. U saksijama, gde je skladište hranljivih materija ograničeno, biljku treba prihranjivati povremeno. Kompaktan rast će zadržati ako se oreže posle cvetanja.

U kuhinji

Sveža mirisna aroma lavande veoma je cenjena. Mladi listići mogu se korisititi za pripremu ribe, piletine, supe, kuvanih jela. Najbolje je da se začin termički obradi sa ostalim sastojcima.

Ekstra savet

Lavanda se lako može razmnožiti reznicama. Odsecite meke vrhove izdanaka dužine 5-9 cm. Zabodite ih u svež supstrat i prekrijte folijom. Vreme za razmnožavanje: od proleća do kraja leta.

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

LISA video
Glamurozna proslava jubilarnog 500.broja magazina Story

Povodom jubilarnog 500. izdanja magazina Story, organizovana je glamurozna proslava u klubu...
STORY VIP NATKUVAVANJE: Ko najviše jede, a ko je najbolji kuvar?

U TC Ušće održano je STORY VIP NATKUVAVANJE, a svoje varjače su ukrstile poznate ličnosti sa...
Kontroverze u vezi s vakcinacijom: Šta je istina?

Kako to što roditelji sve češće odbijaju da vakcinišu svoju decu utiče na kolektivni imunitet?...
Vratite telo u ravnotežu

Jumeiho terapija je prirodan način lečenja pomoću 100 zahvata rukama, čime se težište tela...
Posna slavska trpeza: Recepti kojima ćete zadiviti goste

I bez jaja, mesa i masnoće, jela mogu biti ukusna i lepo aranžirana. Kako veliki broj Srba slavi...