Ukratko o nezi hortenzija

Neke hortenzije menjaju boju – od bledoroze, preko jarkoružičaste sve do plave nijanse. Saznajte kako da gajite snažne i otporne sorte ovih raskošnih, žbunastih cvetnica i koje greške treba izbegavati.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

U rasadniku i cvećari “Gras” hortenzije imaju posebno mesto. O njihovim karakteristikama i nezi razgovarali smo s vlasnikom “Grasa” Ljubicom Radojom.

Pitanje: Šta je posebno kod hortenzija?
Odgovor: Jedinstvena odlika hortenzija je igra boja njihovih cvetova. Hortenzije sa cvetovima crvene i roze boje mogu da se pojave i u plavoj boji.

Pitanje: Koje sorte su najbolje za držanje u saksiji?
Odgovor: Snažne i otporne sorte kao što su “Bella” (plava), “Schone Bautznerin” (roze), “Leuchtfeuer” (crvena), “Rosita” (roze) i “Schneeball” (bela). One vremenom postaju izuzetno atraktivne i dekorativne. 

Pitanje: Po čemu se najbolje prepoznaje kvalitet biljke?
Odgovor: Po zdravom korenu i stabilnom rastu, kao i po zdravom zelenom listu koji je tamnozelene boje, a kod belih sorti svetlozelene.

Pitanje: Koji su najvažniji saveti za negu?
Odgovor: Hortenzije imaju veliku potrebu za vodom, ali ne podnose vlažnost. Za zalivanje je odlična kišnica. Ona ne dopušta da suviše poraste pH-vrednost (da površina zemlje u saksiji ne bude bela).

Pitanje: Koje su najčešće greške tokom nege?
Odgovor: U najčešće greške spada kompletno orezivanje. Tako se otklanjaju okca (pupoljci) sa cvetovima za sledeću godinu i biljka ne može da razvije sjaj cvetova koji se od nje očekuje. Ali, ono šta treba izbeći je stalna vlažnost zemlje u saksiji. Ako je zemlja stalno vlažna onda dolazi do oboljenja korena i time do oštećenja cele biljke, a to znači da biljka može i da istruli.

Pitanje: Kojim sortama je potrebno orezivanje i na šta pri tom treba obratiti pažnju?
Odgovor: Izdanci nekih vrsta hortenzija se posle poslednjih mrazeva skraćuju na dužinu od oko 50 cm. Većini drugih sorti hortenzija nije potrebno orezivanje. Po potrebi možete ih orezati posle cvetanja. 

Pitanje: Na šta bi trebalo paziti prilikom izbora saksije za biljku?
Odgovor: Saksija treba da bude dovoljno velika sa dobrom drenažom. Kod hortenzija u tamnim saksijama na sunčanim staništima može doći do nepovoljnog obrazovanja korena.

Pitanje: Da li je hortenzijama potrebna specijalna zemlja?
Odgovor: One najbolje uspevaju u blago kiselom (pH vrednost oko 5,5) glinovitom zemljištu koje je bogato humusom i koje dobro drži vlažnost, ali ne i stalnoj vlažnosti. Kod plavih sorti pH-vrednost treba da bude oko 4–4,5.

Pitanje: Koliko često bi hortenzije trebalo presadjivati?
Odgovor: Hortenzije u saksijama trebalo bi zavisno od starosti presadjivati svake 2–4 godine u saksiju za broj veću. Zemlja gubi vremenom deo svoje strukture. U “svežoj” zemlji biljka može bolje da se razvija.

Pitanje: Koliko godina hortenzija može da raste i opstane u saksiji?
Odgovor: Uz dobru i kvalitetnu negu hortenzije mogu da uspevaju mnogo godina. Ako žbunje posle deset godina bude suviše veliko za saksiju, onda se može presaditi na neko polusenovito mesto u bašti.

Prijavite se ne feed komentara Komentara (6 poslato):

proljece 16/02/2012 23:17:08
prelijepa je plava hortenzija ja nemogu da imam tu boju
Palac gore Palac dole
-4
05/06/2012 10:30:02
Čitala sam da, ukoliko u zemlju pored korena zakopate nešto metalno (ekser, parče gvožđa), promeniće boju iz roze u plavu. Probajte. Srećno.
Palac gore Palac dole
-1
Mirjana 09/10/2012 00:49:55
Imam cetiri Hortenzije na terasi. Jednu belu, jako krupnih cvetova i tri koje sam kupila kao plave, ali su vec iduce godine cvetale roze. Kupila sam zemlju za Rododendrone i Hortenzije, znac, kiselu, ali ne uspevam da im odrzim boju. Metalni predmeti ne pomazu. Kazu treba im aluminiju sulfata, ali nigde ne mogu da ga pronadlem.
Palac gore Palac dole
-2
Vesna 26/07/2013 19:15:47
I ja sam ljubitelj Hortenzije i skoro sam dobila savet, kako odrzati kiselost i menjati boju. U zemlju,bre stavljanja biljke,dodati kesicu Limuntusa(suvo) i zatim jos jednu u zemlju oko biljke. A za plavu boju,dodati stipsu ali pre cvetanja. Limuntus sam probala ali ovo sa stipsom nisam!
Pozdrav! Vesna
Palac gore Palac dole
3
Slavica 27/06/2013 09:10:29
I ja imam isti problem, stto se tice hrotenzije.Sve su iz plavo presle u roze,sve sam probala al neide Draga lisa imam prelepu bastu sadivnim detaljima.Opija miris ruza kreketanje zaba, druzenje sa japanskim saranima,zubor vode iz kamene stene, predivno jezerce, dature,lavanda,lipe, i mnogo mnogo cega.Zaljubljenik sam prirode, imam ekolosku bastu bez pscisida, po kojoj leprsaju leptiri i buba marice.Imam ogromne terse sa zardnjerama prepune cveca, ii jos mnogo mnogo prelepih detalja, naravno i ogroman travnjak, sta reci , mnogo kazu kao da su u Engleskoj basti,Ta ko bih volela da se ova moja prelepa basta nade na stranicama vaseg casopia.Druzenje samnom bice vam jako zabavno, uz prirodne cajeve ; lipe lavande, zalfije, timjana ha ha mnogo toga.Veliki poz za vas i sve vase clanove.
Palac gore Palac dole
1
Daniela 26/08/2013 10:45:58
Dobila sam sjajnu hortenziju, prvo moje ljubimce, pre par meseca, i sve je super ali me zanima dali da odrezavam cvet kad pozeleni?! Ja sam ih odrezavala prije ali u zadnji mesec dana ih ostavljam i vidim ni da ne vene! pa bas sam se pitala daali joj nesto skodi! ! Da napomenem da moja hortenzija je saksiska! poz iz MKD
Palac gore Palac dole
-2
ukupno: 4 | prikazano: 1 - 4

Pošaljite komentar comment

LISA video
Mina Lazarević: Moj životni tempo može da razume samo onaj ko je non-stop pored mene

Glumica Mina Lazarević govori o tome kako se bori sa mnoštvom obaveza koje joj život nameće, ali...
Seksi ples na šipci kao prevencija raka dojke

Voditeljka Una Senić trenutno radi na projektu koji na nesvakidašnji način pomaže ženama u...
Kako izgleda kada se poznati opuste

Pitali smo poznate kako izgleda njihov lud provod, a evo šta su nam oni odgovorili.
Jelica Raonić: Moja borba sa karcinomom

Dok priča o tome kako se osećala kada je saznala da ima rak dojke, Jelica Raonić govori i kako se...
Žarko Lazić: Humanost na delu

Glumac i producent humanitarnog rijalitija Kuća od srca, Žarko Lazić, govori nam sa kakvim se sve...